Belföldi Blog

Beszéljünk a költöztetés árajánlatkéréséről úgy, ahogy még eddig nem

Beszéljünk a költöztetés árajánlatkéréséről úgy, ahogy még eddig nem

Egy ismerősöm mesélte, hogy elektromos tűzhely bekötéséhez hívtak szakembert. Covid van, így nem ígértek túl gyors kivitelezést.

Telefon átbeszélték a részleteket, amelyben a szakember úgy cirka bruttó 17 ezer Ft-ra tippelte a kivitelezést. Ám amikor kiérkezett és bekötötte a tűzhelyet, a végösszeg végül 35 ezer lett.

Ugyan árulja már el, mégis mitől tért el ennyire a végösszeg az előre lebeszéltől?  – szólna ilyenkor minden logikus ember kérdése.

Persze a vitában hivatkozási alapunk nincs, mint ahogy bizonyítékunk sincs.

Ahogy azoknak az embereknek se, akik a kimerítő áthurcolkodás és kipakolás után szembesülnek azzal igazán, hogy az ár nem minden egy költözésnél.

Főleg, ha nem stimmel az elején fixálttal.

A mosógép dobja tönkrement, a bútor széle letört, a karácsonyra kapott tányérkészlet is darabokban.

A költözés nem tíz deka párizsi kategóriája

Léteznek olyan oldalak, ahol kalkulációként megtudhatjuk, körülbelül mennyibe fog kerülni a költözésünk, ezek különösen külföldön népszerűek.

Ingyenes árajánlatokat kaphatunk a költözés mérete, az útvonal és az időzítés alapján.

Körülbelül 35 millió ember költözik évente például az Egyesült Államokban, ahol közel 7000 költöztetővállalkozás 13 900 helyszínen működik és elsősorban háztartási és irodai cikkek költöztetésével és tárolásával foglalkoznak.

Egy helyi költözés átlagos költsége itt 1250 dollár.

A nemzetközi költözés átlagos költsége 4890 dollár (1000 mérföld távolság). Ezek a becslések egy 2-3 hálószobás költözésen alapulnak.

De vajon ki lehet ezekből kalkulálni, hogy mennyibe kerül a költözés?

Ha azt vesszük alapul, hogy a legördülő menü segítségével választja ki a felhasználó a költözés méretét (hálószobákban mérve), a szükséges csomagolási szolgáltatásokat és a költözés dátumát illetően, tulajdonképpen elég nagy a hibahatár.

A költözési költségek kiszámításakor nem veszi figyelembe az összes lehetséges költözési költséget.

  • Az üzemanyagköltségeket, valamint a munkaerő költségeit arra az időre, amelyre a költözőknek el kell jutniuk az A házból a B házba.
  • Azt, hogy a költözés nem csak hosszabb ideig tarthat, hanem a szállítmány is nehezebb lehet. Ez költségnövekedést eredményezhet. Alapszabály: minél több holmit kell áthelyeznie, annál drágább lesz a költözése.
  • Csomagolási szolgáltatások pluszban igényelhetőek-e.
  • A költözés költségét befolyásolják a kiegészítő szolgáltatások. Ez jelentheti a bútorok szétszerelését és újbóli összeszerelését, speciális cikkek mozgatását (pl. egy zongora), valamint a költöztetők által biztosított költöztetőkellékeket.
  • Tárolás, azaz a költözés előtt, alatt vagy után elraktároztatjuk vagy tároltatjuk a költöztetőcéggel a holminkat.
  • Csomagolóanyagok igénylése: kartondobozok, buborékfóliák, csomagolópapír és a költözéshez szükséges egyéb kellékek.
  • A költözés dátuma: hétköznapi, hétvégi vagy ünnepnapokon történő költözés általában sokkal többe kerül, mint szezonon kívüli költözés.
  • Pontos brigádszám kiajánlását az is befolyásolja, hogy egy harmadik emeleti háznál van-e működő lift vagy nincs.
  • A munka volumenére következtetni tudunk pusztán a m2 alapján, a több éves tapasztalat által.
  • Alul vagy túlbútorzott lakásról van szó, mennyi a szobák száma, hány fős család lakja?
  • A költöztetőkocsi milyen közel tud a bejárati ajtóhoz parkolni, ez befolyásolja a költöztetés hosszát. Ezáltal az árat is.
  • A mi tehergépkocsijaink például három személyautónyi helyen tudnak parkolni, nem mindegy, hogy hány méterre oldható meg a parkolás a lakástól, háztól.
  • Hány részes az ülőgarnitúra, a szekrény vagy a komód? A levitelük akár többfordulós is lehet a megadott információk alapján. Lehet, hogy az az 5 darab szekrény végül 10 darab szekrény idejének felel majd meg.
  • Máshogy alakulnak a Budapesten belül végzett költöztetés árai, a Budapest maximum 50 km-es vonzáskörzetében végzett költöztetés árai (közeli vidék) és a vidéki viszonylatban végzett költöztetés árai.
  • A brigád létszámát, a költöztetés nagysága, nehézsége, a címek rakodási körülményei, tehát maga a munka összetettsége is befolyásolja.
  • Létezik súlypénzes tétel is, ha a költöztető ingóságok között van például páncélszekrény, pianínó, zongora, amerikai típusú dupla ajtós hűtőszekrény, pezsgőfürdők, szaunák, biliárdasztal.
  • Feláras lehet a Budapesti behajtási engedélyek költsége, a behajtási engedély beszerzését a cég elvégzi, de ennek költségét a költöztetést megrendelő ügyfél viseli.

Tehát egy általános kalkulátor félrevihet.

A költöztetés árajánlata nálunk komplex. Telefonos elérhetőséget is kérünk, az információk pontosítása érdekében.

Hogyan kér a többség árajánlatot egy költöztetőcégtől – hibásan?

Szembesülnek a ténnyel: kellene valami gépjárműféle erős izmokkal megáldott emberekkel és máris levágják magukat a számítógép elé vagy előkapják a mobilt.

A nyerő leginkább az, ahol vélhetően alacsonyabb lesz az összeg.
Gyorsvágtába felhívnak néhány céget, akik máris vágnak rá nekik egy árat.

Hol a hiba? Keresd a hibát játékban azok nyernének, akik kiszúrnák a telefon és az azonnali válaszok kifejezést.

Egy alapos költöztetőcég kérdezz, nem keveset.

Ha van előzetes felmérő-checklistájuk, a részletekbe menő kérdésekkel igyekeznek szűkíteni a kört.

Majd írásban adnak ajánlatot, részletezve a munkavégzés apró részleteit.

Az egészen igényes kivitelezés előre leegyeztetett időpontban akár fel is méri a helyszínen a költözéskor várható költségeket, időt, munkaórát, csomagolóanyagok mennyiségét.

De mindenesetre felmérik a hely megközelíthetőségét (keresztkérdések révén akár), hozzáférhetőségét, hogy mennyire lesz bonyolult, komplikált a munka elvégzése.

(Kifelejtették a zongorát a felsoroltak listájából?)

És ez alapján adnak ajánlatot.

A legtöbb embernek nincs tapasztalata abban, hogy „magától” ontsa a hasznos és fontos információkat, amik befolyásolhatják a költözés végösszegét.

Ezért, ha egy cég nem kérdez eleget, mindig gyanúra ad okot.

A fix árak veszélye pedig az, hogy míg a megrendelő retinájába égve ragaszkodik ahhoz a bűvös számhoz, amit ígértek neki akár telefonon, az ár valahogy mégiscsak változik a telefonon megígértekhez képest.

Miért?

A válasz pedig roppant egyszerű:

A megrendelő rosszul mérte fel a helyzetet, a bútorok mennyiségét, így például többször kellett fordulniuk.

A költözés elhamarkodott volt.

Egy telefonon bediktált m2-rel és az ingóságok körülbelüli listájának felvázolásával akár nem várt események is bekövetkezhetnek a fizetésekor.

A fix ár hirtelen már nem lesz fix.

A fix díjazás mindig hasraütésszerű.

Hiányzik belőle az előzetes felmérés, a kivitelező is kockáztatja, hogy meglepetés fogadja a helyszínen, a fizetendő összeg pedig gyakorta változik az előzetesen lefixált összeghez képest (a szolgáltató rájön, hogy számára nemhogy nem nyereséges, de akár veszteséges lehet a projekt, ezért növeli az árat).

Írásos dokumentum nélkül pedig azt mondunk, amit akarunk.

Hiszen minden csak szóban hangzott el.

Általában a költöztetés árazásában kétféle árazás kerül terítékre: fix díjas és órabéres költöztetés.

Az előnyös az volna, ha a megszabott díj felszámolt tételei teljesen kontrolálhatóak lennének. A megadott munkadíj pedig nem találomra születne meg, hanem konkrét adatok alapján.

A mi elszámolásunk egyszerűségét, átláthatóságát szemléltető példa egy Budapesten belül végzett költöztetés esetén:

7,5-12 tonnás – speciálisan költöztetésre kialakított tehergépkocsival, ha hétköznap, 8.05-kor érkezik a 3 fős brigád a felrakodó címre és 10.45-kor végez a munkával a lerakó címen, akkor Ön a következő alapján fizet:

3 óra (3 x 14.900 =44.700) + az alapdíj (10.500). Így a példa alapján fizetendő végösszeg: 55.200 Ft lenne. Erre az összegre rárakodik a felhasznált csomagolóanyagok díja.

Itt levezettünk több opciót az árképzésre, többféle fős brigád és többféle kategóriájú költöztető tehergépkocsi során >>>

Az óradíj korrekten és ellenőrizhetően, mindig a felrakó címre való kiérkezéstől indul, és az utolsó lerakó címen való végzésig kerül felszámolásra.

Tehát nem a telephelyünkről indulva vagy végződve.

Ön az ellenőrizhető és kontrolálható munkát fizeti ki és ebből kifolyólag akár összességében akár 2 órányi díjat is megtakaríthat. A szó elszál, az írás megmarad. Sose hivatkozzon szóban kapott információkra.

del